Daniel van Soest

Daniël van soest

Maak kennis met Daniël van Soest, van student Vastgoed en Makelaardij naar Rentmeester NVR en register taxateur (io)

Wie ben je? 

Daniël van Soest (1996), woont samen met zijn vriendin in Well (noord Limburg) 


Wat doe je? 

Daniël werkt als Rentmeester NVR voor Meander Grondverwerving en Advies. Hij is tevens register taxateur in opleiding, werkt voornamelijk voor verschillende overheden (waterschappen en gemeenten) en werkt als rentmeester en makelaar van agrarisch vastgoed bij Maashuys Vastgoed en Advies. 

Wat is jouw meesterwerk?

“Voor een waterschap ben ik werkzaam geweest als grondverwerver. Voor hen heb ik een project begeleid waarin een dijkversterking het primaire doel was. Niet alleen hebben we daarvoor gronden aangekocht, ook was het vestigen van zakelijk recht en het beschikbaar krijgen van tijdelijke werkstroken belangrijk. Sommige werkzaamheden vinden letterlijk in de achtertuin plaats. Het is dan van groot belang om goede afspraken te maken met alle betrokkenen.” 


Welke moeilijkheden kwam je hierin tegen? 

“Een dijkversterking komt erg dichtbij. Enerzijds begrijpt iedereen de noodzaak, anderzijds wordt het uitzicht (verder) belemmerd. Natuurlijk is er sprake van emotie. Soms hebben we stukken achtertuin van mensen nodig voor de dijk, of voor de werkzaamheden. Je komt dan heel dichtbij terwijl de bewoners er zelf niet om hebben gevraagd.” 


Wat was jouw aanpak om tot succes te komen? 

In gesprek gaan en blijven. Dat is de enige manier om tot een tevredenstellend resultaat voor iedereen te komen. Kijk, de kaders van hetgeen er moet gebeuren, waarom het moet gebeuren et cetera zijn grotendeels vastgesteld. Daarbinnen is maatwerk mogelijk. En vaak ook noodzakelijk om tot een gedragen oplossing te komen. Goede afspraken over werkzaamheden tijdens de uitvoering maken bijvoorbeeld. Of onderzoeken of die ene boom toch kan blijven staan. Dat vraagt om inhoudelijke betrokkenheid en het meedenken in oplossingen. Doordat ik continue in gesprek ben geweest met zowel bewoners als het waterschap hebben we binnen de kaders de juiste afspraken met iedereen kunnen maken.” 

Speelt vooropleiding een rol wanneer je rentmeester wilt worden? 

“Natuurlijk moet je verstand van zaken hebben. In mijn opleiding vastgoed en makelaardij aan Fontys Hogeschool hebben we een goede basis gekregen. Maar het ging voornamelijk over stedelijk vastgoed. De link met het werk van de rentmeester kwam pas toen ik (bij toeval) stage ging lopen bij een kantoor dat gespecialiseerd was. Als Rentmeester en register taxateur ben je nooit uitgeleerd. Ik heb diverse aanvullende cursussen gevolgd en ook het nodige in de praktijk geleerd. We scholen jaarlijks bij, dat is een onderdeel en groot voordeel van onze certificering trouwens.“ 


Achtergrond 

“Tijdens mijn jeugd had onroerend goed altijd al mijn interesse. Ik ben opgegroeid in een dorpje aan de Maas en voel me verbonden met het buitengebied. Tijdens mijn studie Vastgoed en Makelaardij kwam ik in aanraking met het rentmeestersvak. Hier is beperkt aandacht voor in de opleiding. Achteraf voor mij dus een goede keuze om stage te lopen bij Meander, ik ben er direct blijven werken tijdens mijn studie. Mijn afstuderen heb ik bij een overheid gedaan. Na mijn afstuderen ben ik gebleven bij Meander, nu in een fulltime positie.” 



Andere interviews

  • Share by: